jquery-javascriptJAVASCRIPT OCH JQUERY

Javascript är ett grundläggande programmeringsspråk som tillåter användaren att manipulera innehållet på din webbplats på ett sätt som HTML och CSS enbart inte kan hantera. Däremot behöver man egentligen det. Det är också mer komplicerat än grundläggande HTML och CSS. Java är otroligt bra, men för ens första hemsida, är det är inte nödvändigt. Det är dock en av de viktigaste teknikerna i samband med webbdesign, så därför nämns det här.

Vad kan man göra med det? Jo, saker som snygga bildspel, kalla in nytt innehåll utan att behöva ladda om sidan, förbättra webbplatsens användbarhet, och massor av andra saker! Java används dessutom till olika media så som musik, video och till och med spel. Idag är Java vanligt även i mobiltelefoner och andra enheter som till exempel surfplattor.

jQuery

JQuery är i huvudsak ett bibliotek med olika saker som andra människor redan gjort med JavaScript. Detta underlättar att använda JavaScript på webbsidor genom att göra det enklare att välja och manipulera innehållet.

Om man inte förstår något av detta, så är det är okej. Ett gott råd är att börja med HTML och CSS. Lära sig lite om vanlig JavaScript. Titta på andras kodning en hel del. Testa sig fram.

Javascript och även jQuery är faktiskt de två programmerings språken som växer snabbast på marknaden. Det kommer ständigt nya uppdateringar och även nya versioner av dessa. Just det här biblioteket eller databasen jQuery är ett riktigt bra verktyg när man börjar bli lite mer insatt i Javascript och dess funktion. Detta oavsett om man sysslar med ”vanliga” hemsidor eller med media teknik så som video, spel eller musik. De flesta lite mindre online spelen som finns är skapade med Javascript eller med jQuery och en annan fördel är att språket är anpassningsbart med i stort sett alla enheter på dator och mobil.