HTML står för “Hypertext Markup Language“. Varje webbplats man någonsin har tittat på är gjord av HTML. Webbläsare använder det språket oavsett om det är att titta på vanlig gammal text, en bild, en länk, en video, och så vidare. Sedan översätter webbläsaren det till vad man ser på skärmen.

Designspråket brukar kallas CSS och det står för “Cascading Style Sheets”. CSS talar om för webbläsaren information såsom hur font-texten är tänkt att vara och vilka färger som ska användas. CSS definierar också webbplatsens layout, hur knapparna ser ut, hur stort eller litet allt är tänkt att vara och man kan dessutom animera saker med det.

Att lära sig dessa språk är enkelt nog. De är de enklaste datorspråken man någonsin kan lära sig. Men de är också omfattande och kan kombineras på massor av olika sätt. Man kan dessutom göra massor av enorma designer. Det tar ett tag att lära sig att använda dem på rätt sätt. Ett bra sätt är att man börjar testa sig fram. Det finns olika platser på nätet där man kan lära sig HTML och CSS, samt några programmeringsspråk, helt gratis. Förklaringarna är oftast enkla. Vissa är försedda med kodningsövningar och direkt feedback på arbetet man gjort.

När man känner till grunderna, är det finns ett verkligt svindlande antal webbplatser där ute där man kan lära sig mer.

HTML finns i olika versioner så se till att hitta den senaste versionen. I skrivande stund är det HTML5 som är den senaste. Skillnaden brukar vara lite förenklingar och förbättringar för att som programmerare kan jobba snabbare och att lättare kunna se om det är något fel i själva programmeringen. Det är en fördel då man vågar testa sig fram mera nu än förr då man inte behöver på samma sätt leta upp vart felet är.

Enklaste sättet att lära sig HTML

Vilket som är det enklaste och snabbaste sättet att lära sig HTML kodning på beror helt från person till person. Vissa behöver någon som kan sitta och visa dem hur man gör, andra lär sig bäst genom att läsa böcker medans du kanske lär dig bäst genom att gå på lektioner och ha en lärare som berättar och visar. Oavsett så finns det mängder av olika alternativ att välja mellan.

Du har säkert stött på reklam och annonser om kurser du kan skriva upp dig på inom HTML kodning. Många av dessa kommer säkerligen att lära dig en hel del, men de kommer också att svida rejält i plånboken. Att lära sig HTML behöver inte kosta en massa pengar utan går oftast att lära sig för en väldigt liten summa eller helt gratis, beroende på vilken metod du väljer. Det sätt vi skulle rekommendera som ett första steg är internet. Här har du precis allt du behöver för att lära dig kodning. Börja med att lära dig vad som behövs för att du ska kunna börja och fortsätt sedan med att lära dig de absolut enklaste grunderna.  När du sedan har kommit igång med det är det bara att fortsätta i din egen takt och bygga på din kunskapsbank.
Det smidiga med att lära sig online är att du inte bara har texter att läsa och skrivna guider att följa, du har dessutom tusentals video tutorials att ta del av för att lära dig allt steg för steg, helt gratis.

Att påbörja sin karriär inom HTML kodning är med andra ord inte särskilt svårt. Det som krävs är tid, övning och tålamod. Att börja programmera kan bli frustrerande i början då det oftast handlar om try and error. Men när du väl kommit igång ordentligt så brukar det flyta på rätt bra. Då är nästa steg att blanda dina nya HTML kunskaper med CSS kodning för att få till de riktigt snygga hemsidorna.