HTML står för “Hypertext Markup Language“. Varje webbplats man någonsin har tittat på är gjord av HTML. Webbläsare använder det språket oavsett om det är att titta på vanlig gammal text, en bild, en länk, en video, och så vidare. Sedan översätter webbläsaren det till vad man ser på skärmen.

Designspråket brukar kallas CSS och det står för “Cascading Style Sheets”. CSS talar om för webbläsaren information såsom hur font-texten är tänkt att vara och vilka färger som ska användas. CSS definierar också webbplatsens layout, hur knapparna ser ut, hur stort eller litet allt är tänkt att vara och man kan dessutom animera saker med det.

Att lära sig dessa språk är enkelt nog. De är de enklaste datorspråken man någonsin kan lära sig. Men de är också omfattande och kan kombineras på massor av olika sätt. Man kan dessutom göra massor av enorma designer. Det tar ett tag att lära sig att använda dem på rätt sätt. Ett bra sätt är att man börjar testa sig fram. Det finns olika platser på nätet där man kan lära sig HTML och CSS, samt några programmeringsspråk, helt gratis. Förklaringarna är oftast enkla. Vissa är försedda med kodningsövningar och direkt feedback på arbetet man gjort.

När man känner till grunderna, är det finns ett verkligt svindlande antal webbplatser där ute där man kan lära sig mer.

HTML finns i olika versioner så se till att hitta den senaste versionen. I skrivande stund är det HTML5 som är den senaste. Skillnaden brukar vara lite förenklingar och förbättringar för att som programmerare kan jobba snabbare och att lättare kunna se om det är något fel i själva programmeringen. Det är en fördel då man vågar testa sig fram mera nu än förr då man inte behöver på samma sätt leta upp vart felet är.